Wat houdt BKR in?

Door | 17 september 2011

Iedereen die een lening afsluit krijgt te maken met het BKR. Maar wat is het BKR precies? En wat doen ze nou eigenlijk? Daar gaan we in dit artikel verder op in. BKR staat voor Bureau Krediet registratie. Het BKR is opgericht in 1965 om het Centraal Krediet Informatie systeem te verzorgen. Hierin staan alle betalingsverplichtingen van alle consumenten die in Nederland een krediet hebben of hadden in de afgelopen 5 jaar.

In totaal zijn er 18 miljoenkredieten verstrek aan 9 miljoen mensen. Dat is dus gemiddeld 2 kredieten per consument. In Nederland is dus elk krediet van elke Nederlander bekent tot 5 jaar na de beƫindiging van het krediet. Daarna worden alle gegevens verwijderd uit de database. De database van Nederland heet het Centraal Krediet Informatiesysteem. De doelstelling van het BKR is het voorkomen van maatschappelijke problemen. Dit willen ze doen door de consumenten te beschermen tegen zichzelf, namelijk overkreditering (teveel lenen).

Het BKR is puur een neutrale organisatie. Ze oordelen niet of je wel of geen lening moet nemen. Het enige wat zij doen is het opnemen van alle gegevens van de Nederlandse kredieten om zo een duidelijk overzicht te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *